Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Iloa ja voimaa vanhemmuuteen-messut Hämeenlinnassa

Lisätty 01.09.2018

Iloa ja voimaa vanhemmuuteen-messut
Lauantai 29.9.2018 klo 9.30-15.00
Messuille on vapaa pääsy.

Hämeen ammattikorkeakoulu järjestää Kanta-Hämeen Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelman (LAPE) osatoteutuksen päätöksenä vanhemmuuden messut.

Messut tarjoavat alueen lapsiperheiden vanhemmille tietoa parisuhteesta, vanhemmuudesta sekä vanhemmuutta tukevista palveluista ja harrastuksista. Lapsille on tarjolla kivaa omaa ohjattua ohjelmaa.

Tule kuuntelemaan luentoja, keskustelemaan, tutustumaan palveluihin ja erilaisiin harrastusmahdollisuuksiin.

Messuilla toimintaansa esittelevät mm. Hämeenlinna-Vanajan seurakunta, neuvolapalvelut, alueen järjestöjä, varhaisen tuen perhetyö ja harrastustoiminnan järjestäjiä.

Luennoimassa C- rakennuksen auditoriossa:
klo 10.00-11.30
Tony Dunderfelt psykologi, tietokirjailija: Nykyajan parisuhde - Rakkautta ja vetovoimaa

klo 13.00-14.30
Satu Korhonen psykologi, perhe- ja pariterapian psykoterapeutti:  Vanhempana oleminen - tunteikkaita kohtaamisia arjessa

 

TAPAHTUMAPAIKKA
Hämeen ammattikorkeakoulu
Visamäen korkeakoulukeskus, pääsisäänkäynti N- rakennuksesta
Vankanlähde 9 Hämeenlinna

Lue kokonaan »

Iloa vanhemmuuteen vertaistuesta ja vuorovaikutusleikeistä

Lisätty 14.11.2017

 

Perheterapialehdessä 3/2017 julkaistiin psykologi Satu Korhosen artikkeli "Vanhempana vahvemmaksi - kohti myönteistä vuorovaikutusta. Työmalli ja ryhmäinterventio vanhempien kokemana."  (Lehden voi hankkia täältä)

Artikkelissa kuvataan ”Vanhempana vahvemmaksi – kohti myönteistä vuorovaikutusta” -työmallia ja vanhempien kokemuksia työmallin työskentelyperiaatteita noudattavasta ryhmäinterventiosta. Intervention yhtenä tavoitteena on vahvistaa lapsen ja vanhemman välistä myönteistä vuorovaikutusta, jota ryhmän aikana pyritään tukemaan muun muassa ohjaamalla vanhempia vuorovaikutusleikkien leikkimiseen lapsen kanssa. Tutkimuksessa tarkastellaan vanhempien kokemuksia ryhmästä, vuorovaikutusleikeistä sekä vanhempien kokemaa muutosta itsessä ja lapsessa.

Tutkimuksen aineisto on kerätty ”Vanhempana vahvemmaksi – kohti myönteistä vuorovaikutusta” – ryhmiin osallistuneilta vanhemmilta vuosina 2009–2016 (N=64). Aineistoa on analysoitu sekä laadullisesti että tilastollisesti. Vanhempien kokemusten perusteella ryhmäintervention tavoitteet toteutuvat hyvin. Tulosten perusteella ryhmissä on ollut luottamuksellinen ja turvallinen ilmapiiri. Vanhemmille vertaistuki on merkityksellistä. Myönteiseen vuorovaikutukseen ohjaamisessa olennaista on, että vanhempi ymmärtää leikkimisen idean ja merkityksen lapselle. Vanhemmat kokivat saaneensa iloa vanhemmuuteen ja vanhempien käsitys lapsesta muuttui myönteisemmäksi.

Työntekijän terapeuttiset taidot tarjoavat mahdollisuuden soveltaa erilaisia vanhemmuuden tuen interventioita tarpeen mukaisesti. Lisäksi pohditaan myötätuntoisen yhteyden rakentumisen merkitystä.

 

Lue kokonaan »

Vanhempana vahvemmaksi -kirja

Lisätty 22.08.2017

Vanhempana vahvemmaksi – kohti myönteistä vuorovaikutusta kirja on saatavilla myös verkkokaupoista! Esimerkiksi BOOKY.FI

Kirja tarjoaa teoriaan perustuvaa tietoa vanhemmuudesta ja sen tukemisesta. Kirja antaa eväitä vanhemmuuden tukemiseen alan ammattilaisille, mutta soveltuu myös vanhemmille, jotka haluavat pohtia omaa vanhemmuuttaan ja kasvatustapojaan.

Kirjassa esiteltävät kasvatuskeinot perustuvat ajatukseen, että jokaisen lapsen perustarpeena on saada huomiota ja kokea tunnetason yhteys häntä hoitavaan aikuiseen. Tällainen syvällinen, empaattinen yhteys lapsen kanssa yhdistettynä selkeisiin rajoihin luo lapselle turvalliset puitteet kasvaa ja kehittyä ihmisenä.

Kirja soveltuu etenkin kasvatus-, sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille sekä alan opiskelijoille, mutta siitä on hyötyä kaikille, jotka kokevat haasteita lapsen kasvatuksessa tai vanhemmuuden tukemisessa.

Lue kokonaan »

Rakkauden äärettömyys

Lisätty 10.08.2017

Kunpa muistaisit rakkauteni äärettömyyden
Ja tietäisit
Miten sydän voi pakahtua onnesta
Sinusta

Kunpa muistaisit rakkauteni äärettömyyden
Vaikka olin välillä poissaoleva
Väsynyt ja äreä
Ihminen

Kunpa muistaisit rakkauteni äärettömyyden
Sitten kun olen poissa
Etkä enää siipieni suojassa kulje
Rakkaani

(c)  iloavanhemmuuteen.fi

Lue kokonaan »

Kasvatus- ja perheneuvolapalvelujen puolesta

Lisätty 17.06.2017

Pieni markkinahenkinen puheenvuoro kasvatus- ja perheneuvolapalveluiden puolesta:

"Onko parisuhteessa solmuja? Mietityttääkö, miksi lapsi on koko ajan levoton? Oletko kyllästynyt googlettamaan mistä saisit apua? Perheneuvolaan ei tarvita lähetettä eikä sinun tarvitse odotella lapselle diagnoosia ennen kuin ovi aukeaa. Perheneuvolassa otetaan koppia koko perheen tilanteesta. Tarvittaessa tutkimme perinpohjin, miksi lapsen käytös on niin hankalaa tai uni ei tule iltaisin. Neuvoja ja ohjeitakin saat halutessasi, mutta täysin yksilöllisesti ja sinun tilanteeseesi räätälöidysti.

Perheneuvolaan pääseminen ei ole rahasta kiinni, sillä jokaisella kuntalaisella on lakisääteinen oikeus kasvatus- ja perheneuvonnan palveluihin ihan ilmaiseksi.

Neuvonnasta, tutkimuksesta ja hoidostasi vastaavat  kasvatus- ja perheneuvonnan erikoistumiskoulutuksen saaneet psykologit, sosiaalityöntekijät ja tarvittaessa myös lastenpsykiatri. Työntekijöillä on lisäksi perhe-, pari-, yksilö- tai vuorovaikutusterapian osaamista. Saat oman työntekijä-työparin, joka pitää huolta perheesi asiakkuudesta koko työskentelyn ajan. Tarvittaessa pyydämme mukaan tapaamisiin muita alan ammattilaisia, joista voisi olla perheellesi apua.

Työskentelyssä lähdetään liikkeelle perheesi tarpeista ja suunnitellaan yhdessä mitä tehdään. Jos tilanteesi muuttuu, ei hätää: vaihdetaan joustavasti suunnitelmia! Joskus yksikin puhelu meille riittää, mutta tarvittaessa kuljemme rinnallasi pidemmänkin matkan. Perheneuvolassa osataan ohjata sinut myös oikean palvelun äärelle, jos perheneuvola ei olekaan se paras apu juuri nyt.

Eikä siinä vielä kaikki! Kaupan päälle veronmaksajat säästävät miljoona euroa jokaisesta lapsesta, joka ei syrjäydy tästä yhteiskunnasta, koska vanhemmat ja lapsi saivat riittävästi apua oikeaan aikaan.

Aika hyvä diili, vai mitä?! "

#PelastetaanPerheneuvolat #Sote #EiKannataPurkaaSitäMikäToimii

 

Lue kokonaan »

Myötätunnon voima

Lisätty 27.05.2017

Vanhemmuuden tukemisessa ollaan usein isojen kysymysten äärellä. Häpeä, syyllisyys, pelko, suru ja viha ovat vaikeita tunteita kohdata ja kestää sekä itsessä että lapsessa. Monella ei ole omasta lapsuudesta kokemusta siitä, että tunteita olisi nimetty tai että niiden ilmaisuun olisi opetettu sallittuja keinoja. Näin olemme oppineet tukahduttamaan ison osan ihmisyydestämme ja elävyydestämme.

 

Vanhempana vahvemmaksi –ryhmissä tulee hyvin näkyville, miten suuri voima ryhmämuotoisella vanhemmuuden tuella on. Kun vanhempien rankkojenkin kokemuksien äärellä osallistujien sydämestä alkaa virrata myötätuntoa, hyväksyntää ja armollisuutta vanhempaa kohtaan, on olo tällaisen vuorovaikutuksen jälkeen voimaantunut. Sellaisetkin tunteet, mitkä ovat yksin liian suuria kestää, tulevat kannatelluksi yhdessä.

  

Lue kokonaan »

Vanhempi on lapsen peili

Lisätty 21.01.2017

Mitä tarkoittaa peilinä toimiminen lapselle? Otetaanpa esimerkki. Lapsi itkee ja katsoo vanhempaansa hädissään. Vanhemman reaktio tähän voi olla joko liian suora, vääristynyt tai lievästi muunneltu. Jos vanhempi ahdistuu lapsen itkusta yhtä paljon kuin lapsi itse ja alkaa itsekin itkeä hädissään, lapsi stressaantuu entistä enemmän. Silloin peili on liian suora. Jos vanhempi nauraa lapsen itkiessä, peili on vääristynyt ja lapsi kokee häpeää.

Lapsen kannalta paras peili on lievästi muunneltu reaktio, jossa vanhempi ilmaisee empatiaa ja pyrkii rauhoittamaan lasta. Silloin lapsen kokema tunnetila pysyy erilaisena kuin vanhemman tunnetila, mutta tulee riittävästi ymmärretyksi. Vanhemman omiin tunnereaktioihin vaikuttavat omat lapsuuden kokemuksemme: miten olemme tulleet nähdyiksi ja kuulluiksi.

Onneksi myös aikuisiän ihmissuhteissa voi tapahtua korjaavia kokemuksia esimerkiksi parisuhteessa tai terapeuttisessa työskentelyssä, mikäli olemme itse jääneet vaille tunneperäistä läsnäoloa. Suomalaisessa kulttuurissa tämä taitaa vielä monen sukupolven kohdalla olla enemmän sääntö kuin poikkeus.

 

Lue kokonaan »

Valtataistelusta läsnäoloon

Lisätty 09.10.2016

Jokainen valtataistelu lapsen kanssa on mahdollisuus läsnäolon oppimiseen? Ei ehkä ensimmäisenä tule mieleen juuri siinä hetkessä, kun väittely on kiivaimmillaan. Alle minuutissa on ihan helppoa vajota rauhallisesta aikuisesta ”kumpi-keksii-paremmat-perustelut” -väittelijäksi ja lopulta ”sinähän-teet-niin-kuin-minä-sanon” -tyypiksi!

Mitä tästä muka voisi oppia?
Tilaisuuksia lapsiperheen arjessa ainakin riittää. Helpoiten taistelu syntyy hetkessä, joka jotenkin kolahtaa vanhempaan;
Rakkaudella laatimani luomuvegaaniateria ei kelpaakaan. Lapsi kömpii ylös sängystä, enkä pääse nukkumaan. En ehdi töihin, jos tuo vaatekappale ei nyt mene lapsen päälle. Opettajalta tuli viestiä lapsen huonosta käyttäytymisestä, onko lapsen koko elämä pilalla…

Jos tilanteessa voisi painaa pause-nappia tai edes hidastaa tapahtumia, mitä huomaisit itsessäsi?

Miltä kehossasi tuntuu? Lihakset ovat kireät, sydän hakkaa, vatsaa nipistää…
Miltä sinusta tuntuu? Häpeää, kiukkua, turhautumista, pelkoa…
Mitä ajattelet? Olen huono vanhempi, minua ei arvosteta, minulla ei ole merkitystä…

Entä jos kokeilisit joskus, jossain tilanteessa, silloin kun mahdollista, hidastamista?

Hengität syvään ja huomaat mitä sinussa juuri sillä hetkellä on läsnä. Huomaat nämä asiat itsessäsi lempeydellä. Ehkä taputat oikealla kädellä itseäsi rintakehälle tai olkapäälle. Sanot itsellesi jotain lohduttavaa. Ei ole ihmisenä oleminen helppoa, eikä vanhempana oleminen.

Pääsisit harjoittelemaan hidastamista, läsnäoloa nykyhetkessä ja myötätuntoa itseä kohtaan.

Voit siis oppia lempeyttä itseäsi kohtaan

Lue kokonaan »

Ihmisenä kasvamassa

Lisätty 05.08.2016

Maria Jotuni on tiivistänyt hienosti runossaan yhden lasten kasvatuksen pidemmän tähtäimen tavoitteista:

"Lasta ei kasvateta siksi,

että hän olisi mahdollisimman mukava ja vaivaton meille,

vaan siksi, että hän terveenä ja väkevänä voisi täyttää paikkansa

ja löytää itsensä"

Vanhemmuus on lahja, mahdollisuus ohjata ja opastaa pientä ihmistä omassa kasvussaan. Omalla esimerkillä opastamme jo paljon, sekä hyvässä että pahassa.  

Olemmeko itse "terveitä ja väkeviä, löytäneet oman paikkamme ja itsemme"?

 

Lue kokonaan »

Ja vaikka he asuvat luonanne, eivät he sittenkään kuulu teille...

Lisätty 12.04.2016

 

Teidän lapsenne eivät ole teidän lapsianne.
He ovat Elämän kaipuun tyttäriä ja poikia.
He tulevat kauttanne mutta eivät teistä itsestänne.
Ja vaikka he asuvat luonanne, eivät he sittenkään kuulu teille.

Antakaa heille teidän rakkautenne, mutta älkää ajatuksianne.
Sillä heillä on omat ajatuksensa.
Voitte hoivata heidän ruumistaan vaan ette heidän sielujaan.
Sillä heidän sielunsa asuvat huomenkoiton asunnossa,
minne te ette voi mennä, ette edes unelmissanne.

Te voitte yrittää tulla heidän kaltaisikseen, mutta
älkää yrittäkö tehdä heitä itsenne kaltaisiksi.
Sillä elämä ei mene taaksepäin eikä viivy menneessä päivässä.
Te olette jousia, joista lapsenne singotaan elävinä nuolina.

Jousimies näkee matkan pään loppumattomalla polulla
ja Hän taivuttaa teidät voimallaan, jotta hänen nuolensa sinkoisivat kauas ja nopeasti.
Taivu Jousimiehen käsissä ilomielin.
Sillä samoin kuin Hän rakastaa nuolia, jotka lentävät,
Hän rakastaa myös jousta, joka on järkkymätön.

- Kahlil Gibran -

Lue kokonaan »