Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Pinnan palaminen on merkki ”alatielle tipahtamisesta”

Lisätty 26.09.2015

Lapsi huutaa, että olet idiootti, paiskoo kengät seinään, kiljuu kaupan lattialla, lyö siskoaan, viskaa ruokalautasen lattialle… Lapsiperheen arjessa on lukuisia tilanteita, joissa vanhemmalla on ”mahtava tilaisuus harjoitella pinnan pitämistä”. Mutta entä jos verenpaine on jo koholla, sydän hakkaa, korvissa humisee, käsien tekisi mieli tarttua kiinni lapseen ja ”laittaa se ruotuun” vaikka väkivalloin. Kokemus on useimmalle vanhemmalle pelottava. Miksi se oma kullannuppu voi herättää vanhemmassa sellaisen raivon, josta ei tiennyt mitään ennen lapsen syntymää?

Aivotutkijat ovat todenneet, että pinnan palaminen on merkki siitä, että aikuisen kehittyneemmät aivotoiminnot, eli niin sanottu ”ylätie”, kytkeytyy pois päältä ja ihminen ”tipahtaa alatielle”, joka on primitiivinen, selviytymiseen liittyvä aivojen toimintatila. Alatiellä ihmisen vireystaso on joko liian korkea tai liian matala. Liian korkea vireystaso näkyy pinnan palamisena, raivokkaana huutamisena ja lapsen kannalta pelottavana käyttäytymisenä. Liian matala vireystaso puolestaan johtaa siihen, että vanhempi luopuu reagoimasta, kokee toivottomuutta eikä ole lapselle läsnä.

Alatielle tipahtamiselle altistavat tulistuva temperamentti, traumaattiset elämänkokemukset, stressi, väsymys ja univaje. Lisäksi lapsen primitiivinen tunnetila tarttuu helposti aikuiseen, joka joutuu sitä omissa nahoissaan sietämään ja sulattelemaan.

Oleellista on oppia huomaamaan se hetki, jolloin on tipahtamassa alatielle. Usein tästä pystyy huomaamaan ennakoivia merkkejä, jos siihen alkaa kiinnittää huomiota. Silloin tulee ottaa aikalisä, jotta ylätien toiminnot ehtivät mukaan. Vanha kansanviisaus ”laske kymmeneen” perustuu tähän oivallukseen.

Omaa vireystasoa voi säädellä esimerkiksi laittamalla toisen käden rintakehälle ja toisen vatsan päälle ja hengittämällä pari kertaa syvään. Jos vaan mahdollista, voi siirtyä hetkeksi toiseen huoneeseen mainiten lapselle, että tulee kohta takaisin. Jollakin toimii pari askel-kyykkyharjoitusta, toisella mielen sisäinen rauhoitteleva puhe itselle.  Omasta elämästä voi löytyä aiempia kokemuksia tilanteista, jolloin pinnan pitäminen sujui hyvin. Kannattaa käyttää sellaisia keinoja, jotka juuri itselle toimivat parhaiten.