Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Vanhempi on lapsen peili

Lisätty 21.01.2017

Mitä tarkoittaa peilinä toimiminen lapselle? Otetaanpa esimerkki. Lapsi itkee ja katsoo vanhempaansa hädissään. Vanhemman reaktio tähän voi olla joko liian suora, vääristynyt tai lievästi muunneltu. Jos vanhempi ahdistuu lapsen itkusta yhtä paljon kuin lapsi itse ja alkaa itsekin itkeä hädissään, lapsi stressaantuu entistä enemmän. Silloin peili on liian suora. Jos vanhempi nauraa lapsen itkiessä, peili on vääristynyt ja lapsi kokee häpeää.

Lapsen kannalta paras peili on lievästi muunneltu reaktio, jossa vanhempi ilmaisee empatiaa ja pyrkii rauhoittamaan lasta. Silloin lapsen kokema tunnetila pysyy erilaisena kuin vanhemman tunnetila, mutta tulee riittävästi ymmärretyksi. Vanhemman omiin tunnereaktioihin vaikuttavat omat lapsuuden kokemuksemme: miten olemme tulleet nähdyiksi ja kuulluiksi.

Onneksi myös aikuisiän ihmissuhteissa voi tapahtua korjaavia kokemuksia esimerkiksi parisuhteessa tai terapeuttisessa työskentelyssä, mikäli olemme itse jääneet vaille tunneperäistä läsnäoloa. Suomalaisessa kulttuurissa tämä taitaa vielä monen sukupolven kohdalla olla enemmän sääntö kuin poikkeus.