Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Tukea vanhemmille

Kenenkään ei kannata jäädä yksin vanhemmuudessaan, sillä siinä riittää kyllä haastetta ihan jokaisella. Hyvä vanhempi kykenee tuntemaan syyllisyyttä ja tunnistaa oman jaksamisensa rajat.  Jaksaakseen tarjota syliä, vanhemman tulee saada paljon haleja ja yhteisön tukea! Yhteisöllistä tukea saa perheestä, ystäviltä, sukulaisilta ja vertaistuesta. Yhteisön tuki tarkoittaa myös päättäjien tukea vanhemmille, sillä moni yhteiskunnallinen päätös heijastuu vanhempien jaksamiseen.

 

Tukea vanhemmuuteen voi saada monelta eri taholta. Liikkeelle voi lähteä esimerkiksi keskustelemalla päiväkodin työntekijän tai neuvolan terveydenhoitajan kanssa. Varhaista tukea tarjoavat myös neuvolan perhetyö sekä psykologipalvelut terveys- tai perhekeskuksissa. Erikoistunutta vanhemmuuden tukea voi saada perheneuvolasta, josta myös ammattilaiset voivat saada konsultaatiotukea vanhemmuuden kysymyksissä. Joskus parasta apua on vertaistuen löytyminen esimerkiksi seurakunnan, MLL:n tai muun tahon järjestämästä toiminnasta. Moni saa apua myös kotipalvelun kautta, kun joku käy siivoamassa ja hoitaa hetken lapsia.

 

Vanhemmuuteen vaikuttavat monet eri tekijät. Ympäröivä yhteiskunta tarjoaa ne puitteet, joissa vanhemmuus voi toteutua. Vanhemmuuteen vaikuttavat myös parisuhde, työ tai sen puute, stressi, sosiaalisen verkoston laajuus sekä vanhemman oma elämänhistoria ja persoonallisuus. Myös lapsen ominaisuudet ja erityispiirteet vaikuttavat vanhemman tapaan olla vuorovaikutuksessa lapsen kanssa.

 

Blogi - ajankohtaisia pohdintoja vanhemmuudesta