Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Vuorovaikutusleikkiopas

Iloa vanhemmuuteen -vuorovaikutusleikkiopas

Opas on kasvatusneuvonnan- ja ohjauksen tueksi kehitetty työväline, jonka avulla tuetaan lapsen ja vanhemman välistä myönteistä vuorovaikutusta.

Tilausohjeet

Oppaaseen on koottu vuorovaikutusterapiassa käytettyjä leikkejä ja kerrotaan leikkien merkityksestä lapselle ja vanhemmalle. Opas on saatavilla PDF-tiedostona, josta ammattilainen voi tulostaa oppaan vanhemmalle mukaan annettavaksi. Opas on myynnissä vain ammattilaiskäyttöä varten. Vanhemmat voivat saada oppaan käyttöönsä työntekijältä. Opasta voi hyödyntää esimerkiksi perheneuvolassa, varhaiskasvatuksessa, neuvolassa, lastensuojelutyössä, perhetyössä ja perhekuntoutuksessa, lastenpsykiatrialla, sijaishuollossa ja adoptiolasten palveluissa sekä seurakunnan lapsiperhetyössä.

 

Iloa vanhemmuuteen -oppaassa käydään läpi sellaisia iloa tuovia vuorovaikutusleikkejä, jotka luovat lapselle vahvoja muistikuvia siitä, että hän on rakastettu.  Leikkien merkityksen lapselle huomaa usein siitä, että lapset tulevat itse pyytämään niitä lisää: ”äiti, laske taas mun varpaat!” tai ”isä, leikitään taas niitä vihkoleikkejä!”

 

Oppaan mukana tulee artikkeli, jossa kerrotaan vuorovaikutusleikkioppaan käytöstä työvälineenä. Yllättävän usein kiireinen ja uuvuttava lapsiperheen arki vie voimat eikä vanhempana jaksa enää nauttia lasten seurasta. Vuorovaikutusleikkien avulla voi kuitenkin lisätä iloa vanhemmuuteen. Pelkkä oppaan jakaminen ei kuitenkaan ole riittävää, vaan lisäksi tarvitaan vuorovaikutusleikkiohjausta. Keskustelun myötä vanhemman on helpompi oivaltaa leikkien merkitys lapselle. Samalla vanhemman kanssa voi pohtia, mitä muuta tukea hän tarvitsee, jotta lapsen kanssa olemisesta voisi nauttia.

 

Vuorovaikutusleikkiopasta on hyödynnetty esimerkiksi "Vanhempana vahvemmaksi - kohti myönteistä vuorovaikutusta" -ryhmässä yhtenä keinona vahvistaa vanhemman ja lapsen välistä myönteistä vuorovaikutusta arjessa.
Oppaassa esitellyt leikit soveltuvat parhaiten leikki-ikäisille lapsille ja pienille koululaisille.
Opas on valmiina A5 kokoinen vihkonen, jossa on yhteensä 12 sivua.

Lisätietoja oppaasta löydät myös terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta vuorovaikutusleikit

 

Mitä vuorovaikutusleikit ovat?

Vuorovaikutusleikkejä käytetään esimerkiksi Theraplay-vuorovaikutusterapiassa.

Vuorovaikutusleikeissä korostuu intensiivinen, iloinen yhdessäolo. Sanaton vuorovaikutus, kuten katse ja kosketus, on pääroolissa. Niissä hetkissä, kun aikuinen on aidosti läsnä ja iloitsee lapsesta, lapsi tekee johtopäätöksen: ”tuo nauttii mun kanssa olemisesta, taidan siis olla aika ihana!”

Vuorovaikutusleikin avulla voidaan vastata lapsen tarpeeseen tulla nähdyksi, kuulluksi ja kohdatuksi. Vuorovaikutusleikki lapsen kanssa voi olla yksinkertaisimmillaan sitä, että aamulla herätellessä lasketaan jännityksellä lapsen varpaat "onkos kaikki tallella" tai päiväkotipäivän jälkeen hassutellaan hetki konttauskisassa olohuoneen pöydän ympärillä.  Seurusteleminen viihdyttävän lelun tai elektronisen laitteen kanssa ei tue lapsen empatia- ja tunteiden säätelykyvyn kehittymistä samalla tavalla, kuin inhimillinen vuorovaikutus häntä hoivaavan aikuisen kanssa.  

Huomion saaminen on lapsen perustarve, johon läsnäoleva yhdessäolo on paras lääke. Jos vanhempana huomaa, ettei jaksa enää yhtään iloita lapsesta, on hyvä pohtia, mistä on kyse ja mistä voisi saada tukea vanhemmuuteen.

 

Vanhempien kommentteja vuorovaikutusleikeistä
”Leikeistä sai iloa koko perheelle. Leikit olivat hyviä myös tilanteissa, joissa meno yltyi rajuksi, niillä sai rauhoitettua tilanteen."

”Tunteet olivat positiivisia, lapset tykkäsivät leikkiä, tekivät omia sovelluksia.”

"Tulin tietoiseksi omasta tavastani olla lasten kanssa.”

"Jossain vaiheessa opasta ei enää tarvittu, huomasin että meillähän on jo paljon kivaa kohtaamista ihan arjessa!"

"Kun kokeilimme ensimmäisen kerran leikkejä, olin yllättynyt, kuinka paljon lapsi ilahtui. Leikeistä lähti liikkeelle hyvän kierre, joka kantoi koko loppupäivän."

 

Lue lisää vanhempien kokemuksia 

Iloa vanhemmuuteen vertaistuesta ja vuorovaikutusleikeistä 

sekä artikkelista 

Korhonen, S. (2017) Vanhempana vahvemmaksi – kohti myönteistä vuorovaikutusta. Työmalli ja ryhmäinterventio vanhempien kokemana.

Perheterapia-lehti 3. Lehden voi ostaa täältä